Zo lekker, het lijkt wel een gebakkie. Dat schreef groepslid Irene Gortzak en ze voegde er een foto bij van het eindresultaat, nog net op tijd voordat de schaal leeg was. En inderdaad, dit heerlijke wintergerecht moet je zeker ook eens proberen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dit heb je nodig

voor 3-4 personen

500 gr zuurkool
2 appels
1 grote rookworst
150 gram spekreepjes
75 geraspte kaas
ong. 250 gram zoete aardappels
ong. 250 gram kruimige aardappels
ong. 250 gram pastinaak in blokjes
125 crème fraîche
2 theelepels mosterd
Scheutje melk
peper en zout
Snufje kaneel
boter om in te vetten

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 180° graden.
* Beboter een ovenschaal.
* Doe de zuurkool in een pan met een flinke scheut water. Laat aan de kook komen. Leg de rookworst op de zuurkool, doe het deksel op de pan en zet het vuur helemaal laag. Laat zo op heel laag vuur staan tot gebruik.
* Kook de aardappels en de zoete aardappels bij elkaar in een ruime pan in 20 minuten gaar. Doe er de laatste 10 minuten de in blokjes pastinaak bij.
* Bak ondertussen de spekreepjes uit met een klein beetje boter.
* Als de aardappels, zoete aardappel en pastinaak gaar zijn, giet je het af.
* Stamp het fijn met crème fraîche, scheutje melk, peper, zout en mosterd. Schep daarna de kaas en de uitgebakken spekjes door de puree.
* Haal de rookworst uit de pan en snij die in plakken.
* Doe de zuurkool in een grote zeef en druk het vocht eruit.
* Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal.
* Verdeel de plakken rookworst over de zuurkool.
* Dek alles af met de puree.
* Snij de ongeschilde appels in plakken en steek deze in de puree.
* Bestrijk de appelplakken met een beetje vloeibare (of gesmolten) boter en bestrooi met een snufje kaneel.
* Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven. Kijk tegen het einde van de tijd of de appels niet verbranden. Dek de schaal anders luchtig af met aluminiumfolie.

Dank je wel voor het recept, Irene. Heb je nou ook een receppie voor een lekker prakkie? Laat het gerust weten, dan kunnen we er allemaal van genieten!